Jedu s dobou
Zveřejněno 8. 6. 2018

Nadšení senioři z dalšího kurzu Jedu s dobou vzkazují: Takové akce by se měly pořádat pro všechny řidiče!

Autodrom v Sosnové u České Lípy byl první červnový den dějištěm dalšího vzdělávacího programu v rámci projektu Jedu s dobou. Bezplatného výcviku se v ranní a odpolední etapě účastnilo na 120 řidičů a řidiček.

Po úvodní teoretické a organizační části senioři vyjeli na polygon. Instruktoři rozestavení na jednotlivých místech trati rozdali řidičům do kabin vysílačky, prostřednictvím kterých je naváděli na připravené úseky. Na kluzných plochách kropených vodou probíhala výuka zvládnutí smyku, správného brzdění a vyhýbání se překážkám. Senioři si na trati polygonu připomněli i pravidla rychlého zaparkování a jak co nejbezpečněji ovládat řízení vozidla. Zdeněk Novotný z České Lípy výcvik v Sosnové absolvoval již před několika lety. Na sedadle spolujezdce jsme s ním nyní absolvovali úsek, na kterém se vyučovalo zvládnutí nedotáčivého smyku. Po několikerém projetí si troufl zvýšit nájezdovou rychlost nad instruktorem doporučených 35 km/hod. I tak zvládl vybrat smyk bez problémů. „Pro mě je to neocenitelná zkušenost, jak si bez rizika vyzkoušet situaci, do které se můžete snadno dostat třeba na zimních silnicích. A ve srovnání s mým starým vozidlem vidím, jak dnešní bezpečnostní systémy moderních aut pomáhají řidiči zvládnout krizový moment a zabránit případné nehodě,“ pochvaloval si pan Novotný.

Dalším stanovištěm byla výuka první pomoci. Účastníci kurzu se mimo jiné dozvěděli, jak ošetřit tepenné krvácení, poskytnout masáž srdce, kdy a jak zraněného uložit do zotavovací polohy. Shlédli i praktickou ukázku vyproštění řidiče v bezvědomí z vozidla. „Určitě to pro mě bylo přínosné. Oproti tomu, co jsme se učili v minulosti, jsou dnešní zásady první pomoci jednodušší a dají se lépe zapamatovat,“ zhodnotila Alena Dlasková z Ústí nad Labem. Do Sosnové přijela z Varnsdorfu i její švagrová z Zdeňka Dlasková: „Instruktoři nás naučili spoustu nových věcí, přitom jsme se necítili jako žáčci ve škole, všichni byli velmi příjemní a milí.“ V tom se shodla s dalšími frekventantkami kurzu. „Školení i praktická náplň pro mě byly velmi zajímavé, vyzkoušet si přímo za volantem, jak správně reagovat, to doporučuji i všem ostatním seniorům, určitě přijeďte na některou z dalších akcí,“ vzkázala Zdeňka Zbudilová z Doks. „Děkujeme organizátorům, bylo to super, my jsme se s kolegyněmi shodly, že by se podobné kurzy mohly konat nejen pro seniory, ale také třeba pro mladé řidiče. Každá taková akce zvyšuje bezpečnost na silnicích a to je jenom dobře,“ uvedla Zdeňka Urbanová z České Lípy.

Projekt odstartoval v dubnu a je přesně v polovině. Do vzdělávacích center bezpečné jízdy dosud dorazilo 1.750 seniorů.  „Velký zájem a zejména ohlasy účastníků po absolvování kurzu nás moc těší. Autoklub i tímto projektem naplňuje svoji dlouhodobou vizi – vedle sportu se věnovat také široké motoristické veřejnosti, zaměřovat se na prevenci a zvyšování bezpečnosti silničního provozu,“ podotkl Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

Bezplatný vzdělávací program Jedu s dobou realizuje Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů Autoklubu ČR. Je určen široké motoristické veřejnosti v seniorském věku. Finanční podporu projekt získal z Fondu zábrany škod. Zájemci ho mohou absolvovat v 8 centrech bezpečné jízdy v rámci celé České republiky. Termíny a přihlášky na další kurzy naleznete na http://www.jedusdobou.cz/terminy-a-rezervace/

O Fondu zábrany škod

Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.