Jedu s dobou
Zveřejněno 24. 7. 2018

Projekt Jedu s dobou sklízí nadšené ohlasy

Neváhejte, blíží se poslední termíny, přihlaste se i Vy! 

Projekt Jedu s dobou, který je určen pro řidiče seniory nad 65 let, se červencovými kurzy přehoupl do druhé poloviny. Díky finanční podpoře fondu zábrany škod je pro účastníky zcela zdarma. Na osmi centrech bezpečné jízdy po celé České republice se uskutečnily další vzdělávací programy, tentokrát jsme navštívili polygon v Dlouhé Lhotě u Dobříše.

Oba kurzy, dopolední i odpolední, byly obsazeny do posledního místa. „S tím, jak se o projektu mluví a účastníci sdílejí své pozitivní zkušenosti, stoupá zájem řidičů. Tak například právě v Dlouhé Lhotě je už dnes takřka obsazen jeden z kurzů, který se koná až v závěru srpna. Proto doporučuji všem zájemcům, aby se v případě zájmu o tuto lokalitu registrovali co nejdříve,“ předeslal Libor Budina, koordinátor projektu.

Od 8.00 hodin se shromáždili účastníci dopoledního kurzu v přednáškové místnosti, aby absolvovali úvodní teoretickou část. Dozvěděli se novinky týkající se dopravní legislativy, jak postupovat na vícepruhových komunikacích na vytvoření prostoru pro průjezd záchranných složek, nebo jak správně na tzv. „zipování“ při řazení ze dvou pruhů do jednoho. Hlavní instruktor polygonu Jan Faktor poučil účastníky také o nezbytném nastavení sedadla a volantu před jízdou. V závěru teorie  se frekventanti seznámili s pravidlem zvládání správného brzdění, zvládnutí a smyku a aquaplaningu.

Následovala krátká pauza s kávou a sladkém pohoštění. Na polygonu se po rozdělení jednotlivých skupin ujali řidičů a řidiček zkušení instruktoři. Každý účastník od nich dostal vysílačku, prostřednictvím které slyšel pokyny přímo do auta. Za volantem postupně střídal stanoviště kluzné roviny, negativně klopené kluzné zatáčky, aquaplaningové vany, modelaci zipování a jízdu zručnosti. Vedle dráhy pak ještě bylo připraven názorný kurz první pomoci při dopravní nehodě.

Kurz jsme absolvovali s několika účastníky v jejich vozidlech na místě spolujezdce. „Tohle auto mám tři týdny. Ve svém životě jsem řídila nízká auta, a proto možnost vyzkoušet si SUV v rizikových momentech, které mě doufám na silnici nikdy nepotkají, pro mě byla velmi přínosná. Jsem velmi příjemně překvapena, jak auto dobře reaguje,“ svěřila se paní Jaroslava z Prahy, novopečená majitelka Dacie Duster.

V Dlouhé Lhotě jsme přivítali také Marka Bednáře z Novinek.cz. Jeho článek najdete tady: https://www.novinky.cz/auto/478268-cesti-duchodci-se-uci-ovladat-auta-v-extremnich-situacich-zajem-je-velky.html

Novou Fabií přijeli manželé Eva a Bohumír, kteří mají blízko polygonu chatu: „Kurz Jedu s dobou nám doporučila paní v pojišťovně, je úžasný. Skvělá organizace, velmi příjemní instruktoři, je o nás dobře postaráno i po stránce občerstvení. Mohli jsme poznat věci, které se nikde jinde nedozvíme. Určitě to doporučíme všem našim kamarádům.“ Panu Pavlovi z Prahy kurz pro seniory zdarma doporučil syn, který na zdejším polygonu absolvoval komerční kurz bezpečné jízdy. „Je to bezvadný, na to, kolik nás tu je, je to výborně zorganizováno,“ pochvaloval si Pavel. Asi nejvzdálenějším účastníkem byla paní Květa z Ostravy. „Jsem ale jen jako spolujezdkyně, do Prahy jsem přijela vlakem,“ smála se, „o tomto kurzu jsem se dozvěděla z časopisu Doba seniorů. Pro mě samotnou byl velmi přínosný, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí a určitě ho doporučím všem svým známým v Ostravě. Je moc dobře, že se takovéto vzdělávací programy konají.“

Asi nejatraktivnější byl pro účastníky průjezd aquaplaningovou vanou, ve které si mohli vyzkoušet, jak zvládnout automobil při úplné ztrátě přilnavosti vlivem vody, která se dostane mezi pneumatiku a vozovku. Do čtyřcentimetrového vodního sloupce létali ti nejodvážnější rychlostí přes 80 km/h. A na vlastní kůži, za to ve zcela bezpečných podmínkách polygonu, si mohli vyzkoušet, jak se při aquaplaningu vozidlo stává naprosto neovladatelným.

„Projektu Jedu s dobou osobně moc fandím, je to dobrý nápad. Účastníci jsou nadmíru spokojení. Je určen opravdu pro všechny řidiče seniory, i když někdo přijede starším autem bez ABS a dalšího moderního vybavení, nemusí se bát. Naši zkušení instruktoři věd,í jak dobře poradit, a každému účastníkovi se věnujeme individuálně,“ vzkázal po rozdání certifikátů absolventům kurzu hlavní instruktor polygonu Jan Faktor všem potenciálním zájemcům. Takže neváhejte, a přihlaste se i Vy!

Projekt odstartoval v dubnu a nyní je již za svoji polovinou realizace. Do vzdělávacích center bezpečné jízdy dosud dorazilo přibližně 2.400 seniorů.  „Projekt Jedu s dobou je velmi úspěšný, velký zájem značí, že jsme jím trefili do specifické skupiny motoristické veřejnosti, pro kterou je potřebný. Jsme potěšeni, jak jsou senioři během kurzů velice aktivní a zvídaví. Autoklub se i tímto projektem zaměřuje na svůj dlouhodobý cíl, věnovat se prevenci a zvyšování bezpečnosti silničního provozu,“ poznamenal Jan Šťovíček, prezident Autoklubu České republiky.

O Fondu zábrany škod

Fond zábrany škod je zřízen zákonem č. 168/1999 Sb., a věcně ho spravuje Česká kancelář pojistitelů, profesní organizace pojišťoven, které jsou oprávněny na území České republiky provozovat pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (povinné ručení). Tyto pojišťovny do fondu zábrany škod odvádí ročně 3 % z přijatého pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla.

Prostředky z fondu jsou rozdělovány mezi základní složky IZS, tedy hasiče, policisty a záchranáře, ostatní složky IZS a subjekty realizující projekty vedoucí ke zvýšení bezpečnosti na silnicích a programy prevence v oblasti škod z provozu vozidel. Více informací: www.fondzabranyskod.cz.