Jedu s dobou
Zveřejněno 20. 6. 2018

Povinná třetí registrační značka na nosiči kol? Mýtus!

Blíží se čas dovolených, řada motoristů vyrazí na cesty se stále oblíbenějšími nosiči kol instalovanými na tažné zařízení. Mezi motoristickou veřejností se rozšířil mýtus, že pokud je na zádi vozidla umístěn nosič jízdních kol, musí být na něm povinně třetí registrační značka. Možnost požádat o další tabulku registrační značky přinesla novela zákona od ledna 2016. Ta ale v žádném případě nezakládá povinnost pořizovat si na nosné zařízení třetí značku.

Přitom samozřejmě stále platí, že registrační značka musí být na vozidle umístěna tak, aby byla viditelná. Nosiče s koly instalované na tažné zařízení zadní značku zakrývají. Stále platí možnost přemístit registrační značku z vozidla na nosič. Třetí tabulka není povinná, je pouze uživatelsky komfortnější místo přehazování zadní značky z vozidla na nosič a zpět.

O třetí tabulku registrační značky mohou vlastníci vozidel žádat u místně příslušného úřadu. Správní poplatky činí celkem 650 Kč a tabulka bývá vyrobena zpravidla do 7 až 10 dnů. Vydání třetí registrační značky na nosič se zapisuje do technického průkazu vozidla. Proto je zapotřebí si uvědomit, že registrační značka patří k vozidlu a ne k nosiči! V praxi se někdy vyskytuje, že si příbuzní zapůjčují nosič jízdních kol s třetí registrační značkou, která vždy u jednoho neodpovídá vozidlu. Domnívají se, že je vše v pořádku. Taková značka, podomácku vyrobená či někde zakoupená jako „falešná“ jakoby vůbec neexistovala.  Řidič se tak dopouští závažného dopravního přestupku. Sankce jsou v tomto případě opravdu vysoké, přestupek je řešen ve správním řízení s hrozbou pokuty 5 až 10 tisíc korun a zákazem řízení v rozmezí 6 až 12 měsíců.

Zpracoval: Ing. Libor Budina